Jak vybrat sluchátka nebo handsfree k mobilu?

Snad každý z uživatelů mobilního telefonu nebo tabletu občas potřebuje využít sluchátka nebo handsfree. Účel využití sluchátek k mobilu může být pro každého uživatele rozdílný, ať je plánujeme využívat pro poslech hudby, telefonování, nebo sledování filmů, vždy máme na výběr ze sluchátek s připojením pomocí kabelu nebo bezdrátově díky technologii bluetooth. 

 

 Jaké vybrat sluchátka k mobilu s kabelem?

U výrobců mobilních telefonů donedávna dominovala sluchátka se zdířkou pro připojení konektoru se standardem 3,5mm mini jack. Většina sluchátek k mobilu s 3,5mm jack konektorem, disponuje zabudovaným mikrofonem, tudíž je lze využít také pro handsfree hovory. Tento druh sluchátek je také nejrozšířenější a někteří uživatelé se jich nechtějí vzdát ani poté, co si pořídí zařízení s jiným vstupem. Pro připojení sluchátek je v tomto případě nutná redukce, která může mít i funkci rozdvojky - můžeme poslouchat a nabíjet zároveň.

V dnešní době již výrobci jak pro nabíjení, tak pro sluchátka, využívají pouze jeden konektor, a to USB-C. Sluchátka s konektorem USB-C však mohou působit komplikace, a né každý model sluchátek je správně funkční na každém mobilním telefonu s tímto vstupem. U starších telefonů, kdy se konektor USB-C pro přenos zvuku začal používat, se problém většinou nevyskytuje, ten nastává až v případě, kdy chceme tyto starší modely sluchátek využít pro nová zařízení. U nových a nejmodernějších modelů telefonů, je zapotřebí vybírat sluchátka s tzv. DAC čipem, takto označené produkty jsou pak kompatibilní a správně funkční.

Pro telefony značky Apple jsou pak k dostání kabelová sluchátka s konektorem Apple Lightning, ten byl využíván naposledy u modelů Apple iPhone z řady 14. Od řady iPhone 15 již Apple využívá sjednocený konektor USB-C, zde platí to co bylo k USB-C popsáno výše, sluchátka by v tomto případě měla také disponovat značením DAC.

 Pro novější telefony s konektorem USB-C volíme sluchátka s DAC čipem.

 

Jaké vybrat bezdrátové sluchátka k mobilu?

Sluchátka s kabelem nejsou pro každého, kabel mnohdy překáží, chceme se volně pohybovat po bytě nebo venku a nemít telefon v kapse, a netrápit se tím, že když se kabel sluchátek napne, tak vyletí z uší :) Pro tyto případy se nabízí využití bezdrátových sluchátek k mobilu.

Bezdrátové sluchátka se připojují k zařízení pomocí technologie Bluetooth. Dosah sluchátek je obvykle 10 metrů od připojeného zařízení. Bezdrátových sluchátek existuje nepřeberné množství, liší se především designem, způsobem uchycení do ucha a výdrží baterie.


 Bezdrátové sluchátka nám poskytují volnost a nemusíme mít telefon stále u sebe. Nevýhodou je, že se jedná o další zařízení, které musíme nabíjet.

 

K čemu nám bezdrátové sluchátka budou sloužit?

Pokud je máme pro sportovní využití, sluchátka ve většině případů disponují nosným páskem kolem krku, kde také nalezneme ovladač pro přepínání písniček nebo přijmutí hovoru, a je zde také zabudovaná interní baterie sluchátek.

Další variantou jsou stereo bluetooth sluchátka. Každé sluchátko disponuje svou interní baterií a samotné pouzdro sluchátek nabízí další kapacitu pro dobíjení. Tato sluchátka lze všestranně využít jak pro poslech hudby, zvukové stopy při sledování filmů, nebo také telefonování. Sluchátka lze také využívat samostatně levé nebo pravé, takže můžeme při jakékoliv činnosti lépe vnímat i okolí.

Třetí variantou, určenou především pro vyřizování telefonických hovorů, je pak handsfree bluetooth sluchátko do jednoho ucha. Handsfree sluchátko nám usnadní situace, kdy vyřizujeme značné množství telefonátů a nechceme, nebo nemůžeme držet mobilní telefon neustále v ruce. Velmi často tento produkt využívají řidiči na cestách, jejichž vozy nedisponují vestavěnou handsfree sadou.
V oblibě je také mají řidiči kurýrních služeb.

Při výběru bezdrátových sluchátek se můžeme setkat s různými zkratkami, níže si vysvětlíme nejčastější z nich.

Co je to TWS?

TWS je zkratka pro "True Wireless Stereo," což znamená, že sluchátka jsou zcela bezdrátová a nejsou mezi sebou propojena žádným kabelem. U TWS sluchátek každý kus funguje samostatně a může se připojit k zařízení (například k telefonu nebo tabletu) přes Bluetooth.

V dřívějších dobách, kdy na trh bezdrátové sluchátka vstoupily, pracovaly starší modely v režimu „master-slave“, kdy jedno sluchátko plnilo hlavní funkci a druhé se následně k němu připojovalo. Druhé připojované sluchátko nebylo u těchto modelů tedy možno používat samostatně.

Co je to ANC? 

 

ANC, neboli „Active Noise Cancelling“ (aktivní potlačení hluku), je technologie používaná v sluchátkách k redukci nežádoucího okolního hluku. Funguje na principu generování "antihlukových" zvukových vln, které jsou opačné k těm nežádoucím. Tyto zvukové vlny se s okolním hlukem navzájem ruší, což vede ke snížení celkové hladiny hluku, který dosáhne uší uživatele.

Co je to ENC?

Technologie ENC u bezdrátových sluchátek plní funkci tlumení nežádoucího hluku vstupujícího do mikrofonu. ENC zajišťuje křišťálově čistý zvuk v mikrofonu, takže náš hlas bude znít zcela čistě. Tuto funkci oceníme především při hraní her, videokonferencích a důležitých pracovních hovorech.

Co je to IP54?

IP54 je stupeň ochrany, který znamená, že jsou sluchátka chráněna proti vniknutí prachu a stříkající vodě. V praxi to znamená, že jsou sluchátka odolná vůči vlhkosti, ale není možné je zcela potopit nebo ponořit pod vodu.

Co je to IPX4?

IPX4 je stupeň ochrany, který znamená, že jsou sluchátka chráněna proti stříkající vodě ze všech úhlů. V praxi nebo při testování to znamená, že jsou sluchátka vystavena stříkající vodě při tlaku 50 – 150 kPa po dobu minimálně 5 minut a objemu 10 litrů za jednu minutu.

 

Pokračovat do kategorie sluchátek:

 

 


Autorství tohoto článku náleží JHMobil.cz. Všechna práva jsou chráněna a vyhrazena.